уторак, 23. новембар 2010.

Novi album

Dugo je prošlo od zadnjeg posta, priznajem da to nije lepo sa moje strane; zato vam se izvinjavam i žurim da pokažem jedan veseli letnji album.
"Nikola na raspustu"
Fotografije za album su načinjene letos, dok je nam je Nikola bio u poseti, a izabrala sam one koje prikazuju njega, brata Jovana i novu drugaricu Mimu u Parkiću Brodiću - divnom mestu za igru u srcu Rume.
 U nedostatku odgovarajućih originalnih scrapbook papira, naslovnicu sam napravila od deblje lepenke koju sam sa obe strane oblepila 220gramskim papirom živih boja. Centralni deo čini Nikolina fotografija koju sam umetnula u drveni ram bojen akrilnim bojama, sa krunom i karticom sa imenom.
Svi drugi elementi su takođe od papira u kontrasnim bojama - leptirići su vađeni bušačem, a traka i kartice sa imenom i naslovom su sečene makazama sa ukrasnim sečivima i ukrašavane pečatima pa patinirane crnim mastilom.
Svi tekstovi i reči i na naslovnici i unutar albuma su kucani na običnoj pisaćoj mašini - mislim da im to daje poseban šarm.
Imala sam milion ideja kako da ovaj projekat realizujem, ali na žalost na tržištu u Srbiji je još uvek nemoguće naći repromaterijal za scrapbook, pa mogu reći da sam neizmerno srećna što sam sasvim slučajno jednom naletela na metalne prstenove kojima se spajaju listovi albuma, eyelet-e, ekserčiće i 3D tačke za lepljenje. No, nedostatak materijala nije nikad bio prepreka bujnoj mašti, zar ne?

 Kada se album otvori - na levoj strani sam na tirkizno plavu podlogu zalepila otkucan i iseckan tekst, i autobusku kartu koju je Nikola sačuvao kad je dolazio.


***
 Sa desne strane se nalazi Nikolina fotografija u krupnom planu, kartica sa imenom, reči "sećanje", "uspomene" i "leto 2010.".
Mala smeđa kartica pričvršćena na donji prsten prikazuje Rumu u prošlom veku - Glavnu ulicu i mesto gde se otprilike danas nalazi Parkić Brodić.***
 Kada se okrene list - sleva se nalazi Jovanov crtež Brodića iz parka, koji se savija i zatvara pomičnom karticom.
Nikola je dobio uz album i desetak praznih kartica na koje može zapisati svoje uspomene na boravak u Rumi, ukrasiti ih i zalepiti ovde, ili umetnuti između listova na prstenove.

***
 Na sledećoj strani zdesna se nalazi džepić sa velikom karticom na kojoj su sa obe strane zalepljene fotografije dece, a u gornji džepić se može ubaciti neka od  pomenutih kartica.
Tu su i odgovarajuće reči kucane na pisaćoj mašini - "Vreme je za nova prijateljstva!"


***
 Na šestoj strani se nalazi džep od reciklirane etikete skinute sa farmerica, u koju sam umetnula karticu sa fotografijom na jednoj strani, i mestom sa druge strane za ispisivanje uspomena.
Još jedna kartica u obliku kruga i spajalica sa cvetom...***
 Sedma strana prikazuje Mimu, Nikolu i Jovana (Trio fantastiko) kako gledaju svet - naopačke!
Sve fotografije sam štampala na 220gramskom belom glatkom papiru i lepila ih na podlogu kontrasne boje pa sve zajedno na stranicu albuma.Time su one postale uočljivije, listovi tvrđi, i kopije se neće oštetiti od kiselina iz lepka kao što bi se to desilo sa originalnim fotografijama.


***
Kad su se klinci umorili - sledio je sokić i kokice koje im je najslađi deo družine - Mima kupila, podižući se na prste da dohvati pružene poslastice.
Stranice sam ukrasila sličicama kokica izrezanim od raznobojnog rapira, i odgovarajučim tekstovima.


***
 Još malo ludiranja i poziranja sa drugaricom..


***
 Između glavnih stranica sam umetnula karticu od belog hamera sa predloženim rubrikama (kao iz starih arhiva) "Predmet", "Datum" i "Učesnici" koje će Nikola popuniti.


***
 Klinci na ljuljašci, sa bubamaricama, strelicama sa imenima i Lollypop cvetom.


***
 Ova fotografija je snimljena između dve potrage za zanimljivim bubicama u travi između stabala.
Izrezala sam njihove siluete pored drveta i uklopila ih sa stablom od papira u boji, a pored dodala bubamaricu, leptiriće, cvetiće i kartice sa rečima "Time to remember" i "Avanture u parku".


***
 Žuti folder će sadržati memorabilije koje je Nikola sakupio tokom boravka u Rumi i sačuvao.

 
***
I njih troje na polasku kući iz parka - meni najslađi prizor tog popodneva!Recimo da su ovo preliminarne fotografije albuma, slikane na brzinu telefonom u nedostatku digitalnog fotoaparata, između glavnog jela i torte, usred rođendanskog slavlja glavnog aktera iz albuma.
Nadam se da to neće pokvariti razgledanje i moju želju da Vam pokažem raspoloženje i druženje ovih sjajnih klinaca na najbolji način.
Obećavam da ću album lepše uslikati kad sledeći put posetim Nikolu!

I obećavam još da ću redovnije i raznovrsnije pisati  o divnim veštinama beleženja uspomena!

Pozdravljam Vas, do skorog viđenja!

4 коментара:

  1. album je predivan! Gdje ste uspjeli naci eylete i masinu za busenje, metalne prstenove...? Kako ste uradili efekat prosivenog papira na svakoj stranici albuma? Kako nanosite mastilo i koje? I , naposlijetku, da li fotografije stampate kuci na obicnom papiru ili ipak u foto radnji po dimenzijama koje vi odredite?

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vam! Alat za bušenje i eyelete sam našla na lokalnoj pijaci na tezgama na kojima se prodaju sitni alati, "štep" sam iscrtala belom gel olovkom nabavljenom u knjižari/papirnici. Mastilo je ponekad ono klasično za pečate, a negde koristim akrilnu boju - oboje nanosim mekim sunđerom lagano patinirajuci ivice utapkavanjem. Fotografije su štampane na glatkom belom papiru sličnom "hameru" kupljenom u pomenutoj knjižari, običnim laserskim štampačem u boji. Njih naravno možete štampati i u foto-radnji baš tako kako ste naveli.

    ОдговориИзбриши