четвртак, 13. мај 2010.

Dobrodošli


Zdravo svima!
Na početku ću reći da se zovem Biljana, da sam potpuni Craft Adict i da jako mnogo vremena provodim i uživam u kreativnom stvaranju.
Kad bih trebala da odgovorim na pitanje kako i otkad sam počela da se bavim scrapbookom, ne bih umela da kažem sasvim tačno. Kao i sve devojčice, svojevremeno sam imala spomenare i leksikone u koje smo zapisivali nama bitne stvari i stihove, a po definiciji sve to spada u scrapboooking, te mogu reći da to traje oduvek... Kao i kod većine ženskog sveta! 
Sve mi  na neki način čuvamo svoje uspomene na razne načine – u fotoalbumimi, dnevnicima, kuvarima, kutijama od cipela...
Svoj prvi pravi mini-album sam napravila prošle godine i poklonila ga sestriću za rođendan, i od tada neprestano kopam po fotografijama i sitnicama koje čuvam a vezane su za protekle događaje, smišljam načine kako da ih uklopim u celinu i uživam u tome!

Zbog nedovoljnog interesovanja hobista (ili neupućenosti prodavaca!), u našim hobi-šopovima još uvek je nemoguće pronaći odgovarajući repromaterijal za ovu lepu veštinu, pa svoje ideje sprovodim u delo koristeći alternativne izvore. Iskreno se nadam da će doći do bitnih promena na našem tržištu u najskorije vreme
 Na žalost, kad sam pokušala da pronađem na internetu nešto na srpskom jeziku na temu scrapbooka, pretraživač mi nije dao apsolutno nikakav odgovor! Bar ne na srpskom! Nadam se da će i na tom polju doći do promena!!
Uverena sam da još ima zaljubljenika u ovu vrstu kreativnog i ličnog izražavanja, pa vas pozivam da se družimo i razmenimo iskustva!
Dobrodošli!
*
Danas ću pokušati da vam na svoj način skromno predstavim ovu divnu tehniku! 

Pred vama je prva korica mini-albuma koji spremam na poklon mojoj dragoj prijateljici, sa detaljnim opisom rada. Na žalost, još uvek nemam na raspolaganju digitalni fotoaparat, pa mi morate oprostiti na kvalitetu slika snimljenih telefonskom kamericom od 2mpx. Nadam se da ću uskoro rešiti i taj problem.
Tema i ime ovog albuma biće "Love for you", a zamislila sam ga u nekom Vintage-shabby-baroknom stilu.
Evo šta sam koristila da bih napravila ovaj album.
Kao prvo, za osnovu scrapbook stranice se koristi čvršća dezenirana hartija, najbolje 160-220gr/m2, no, kako kod nas teško može da se nabavi originalni scrapbook-papir, ja sam isekla komade obične smeđe lepenke debljine 2mm na dimenzije 17x15cm sa namerom da ih koristim kao spoljne korice i dve unutrašnje strane, i 5 komada hamer papira u bojama 2x crna, 2x siva i 1x crvena, sve 17x15cm.
Dakle, prva strana ili korica mini-albuma.
Lepenku za naslovnu stranu sam obojila tamnocrvenom akrilnom bojom sa jedne strane, a sa druge belom, sa namerom da, u nedostatku dezeniranog kartona, svetliju stranu dekupažiram odabranom salvetom sa motivom starih tapeta, a tamniju ukrasim šablonima i akrilnim bojama.
Odlučila sam da svetlija strana bude spolja, i kad je boja bila sasvim suva, dekupažirala sam je salvetom sa motivoma starih tapeta na uobičajen način: od salvete 33*33 cm sam odsekla jednu četvrtinu, razdvojila slojeve i gornji štampani pažljivo zalepila na karton Marabuovim Prifi Decoupage-Kleber-om uz pomoć meke pljosnate četkice. Suvu stranicu sam patinirala po ivicama mastilom za pečate i sunđerčićem za nanošenje šminke.
Dok se naslovnica sušila, od komadića lepenke sam izrezala ram za sličicu koristeći makaze sa ukrasnim sečivom za spoljnu ivicu i skalpel za unutrašnji oblik, a ukras na vrhu sam dobila lepljenjem nekoliko slojeva motiva kraljevskog ljiljana iz bušača za papir, te ga učvrstila na željeno mesto na ramu, pa preko svega zajedno nanela nekoliko slojeva ostatka salvete da dobijem strukturu i motiv ljiljana se stopi sa podlogom. Kad se ram konačo osušio, obojila sam ga crnom akrilnom bojom, patinirala zlatnom i premazala slojem šelaka da dobijem sjaj. Sličica koja se nalazi u ramu je sklinuta sa interneta iz Guglove galerije Picasa, zajedno sa još mnogo drugih slične tematike, zatim sam sve složila u razne veličine i pripremila za štampanje laserskim štampačem na sjajni glatki 160gramski papir. Dobijeni rezultat je bio izvanredan! (Napominjem da ne znam ko je autor ovih slika, niti kakva su restrikcije, ali naglašavam da nisam mogla da im odolim i da su slike korišćene  isključivo u lične svrhe, bez namere za daljom distribucijom.)
Crvena pločice na kojima su slova sam napravila od polimerne gline na koju sam zalepila običnu testeninu za supu koju sam predhodno obojila crnom bojom, i sve patinirala crnom i zlatnom, pa premazala šelakom.
Natpis u donjem desnom uglu je od belog hamera koji sam potamnela smeđim Kohinorovim tušem i patinirala mastilom, a slova su isečci iz novina formirani u reči, tako da sve zajedno čini rečenicu „LOVE FOR YOU“. Komadić hamera sa isečcima sam zalepila prvo na lepenku pa sve zajedno na stranu da bih vizuelno isakla natpis.
Unutrašnju tamnocrvenu stranu korice sam „našminkala“ crnom bojom za pečate i šablonom, ukrasila svaki pojedini motiv belom gel-olovom u vidu kratkih crtica. I ova strana je dobila stari izgled mastilom za pečate i sunđerčićem.
Sa leve strane se nalazi kartica veličine 14x5cm na koju sam u donjem delu zalepila hartiju na kojoj piše LOVE. Njen pastelni ton sam dobila mešanjem smeđeg, crvenog i žutog tuša i vode, a slova sam ispisala akrilnom bojom i tankom četkicom.
Nisam pristalica uništavanje knjiga, ali ova je bila jedna jako nezanimljiva i stara knjiga iz marksizma čija hartija je idealna za korišćenje u Scrapbookingu, te je od nje nastao prelepi cvet na vrhu kartice. Ime Lollypop flower dolazi od oblika latica cveta koji izgledaju kao lizalice, a jako su zabavni i laki za pravljenje. Kompletan tutorijal za pravljenje ovog cveta se nalazi na http://dokonadomacica.wordpress.com/2009/12/26/u-zadnji-cas/. Svaki sloj cveta sam tuševima- tehnikom akvarela obojila da dobijem fine prelaze boja,  patinirala po ivicama, i sastavila crnu karticu i njih metalnom nitnom sa okcem. Za taj poduhvat sam koristila klešta za zumbanje. Kartica je zatim zalepljena na unutrašnji deo korice.
Sa desne strane se nalazi komadić stranice iscepljen iz pomenute knjige, obojen akvarel tehnikom i patiniran isto kao cvet, a preko njega je zalepljena tračica crnog hamera na kojoj piše „from the bottom of my“ koja sa velikom karticom i crvenim srcem (isečeinm od hartije iz knjige, obojenim i premazanim slojem dekupaž-lepka da dobije sjaj) čini rečenicu „LOVE FROM THE BOTTOM OF MY HEART“.
U tračicu je umetnuta kartica sa baroknom slikom dame koja čita, takođe patinirana, a sa druge strane sam stavila nekoliko linija na kojima se može nešto zapisati.
Na kraju svega sam probušila rupice kroz koje će biti provučena traka koja će spajati stranice albuma.
To bi bila prva strana albuma „Love for you“.


*
Materijal korišćen za ovaj projekat:
 • Lepenka 1mm debljine (tabla 100x70cm-oko 100din, knjižara Zapis Ruma)
 • Papir u boji 160gr (50x30cm - 30din, knjižara Zapis, Ruma)
 • Salvete sa motivom za dekupaž (15din/kom, Zapis, Ruma)
 • Beolin polimerna glina (pak 60gr/110din, Zapis, Ruma)
 • Akrilne boje Marabu (50ml/220din, Zapis Ruma)
 • Decoupage Profi-kleber Marabu (lepak za dekupaž - 50ml/220din, Zapis Ruma)
 • Stara knjiga ili isečci iz novina 
 • Gel olovka, bela (30din, Zapis Ruma)
 • Tuš  u boji Koh-i-nor (20ml760din, Zapis Ruma)
 • Univerzalni prozirni lepak (30gr/60 din, Zapis Ruma)
 • Satenske trake (10din/m, pozamanterijske radnje)
 • Testenina za supu u obliku slova (oko 60 din/200gr, supermarket)
 • Metalne nitne i okca (50kom/150din, lokalna pijaca)
 • Odštampane sličice ili slike iz magazina (štampa na 160gr papiru u boji-70din, fotokopirnica)
 • jastuče sa bojom za pečate (oko 300din, hobby shop)
Alat i pomoćna sredstva korišćena za ovaj projekat:
 • Makaze (Marabu, sa klasičnim sečivom oko 300din, knjižara)
 • Makaze sa ukrasnim sečivima (NN, oko 150din, Zapis Ruma)
 • Skalpel (oko 50din, knjižara)
 • Pasta mašina za polimernu glinu (opciono, 1800din, buvljak)
 • Rerna (za pečenje polimerne gline)
 • Četkice - pljosnata i meka za dekupaž (25din, Zapis), okrugla za akvarel (70din, Zapis)
 • Sunđerčići za nanošenje šminke (50din/pak, parfimerija)
 • Klešta za zumbanje (350din, pijaca)
 • Šabloni Marabu (490din, hobby shop)
 • Bušač za papir sa motivom ljiljana (450din, Zapis Ruma) 
Za sledeće druženje sa vama sam spremila drugu, i ostale strane ovog albuma. 
Uživajte u Scrapbooku!5 коментара:

 1. jako lijepo......sviđa mi se kako si od materijala koji su ti na raspolaganju napravila nešto lijepo i korisno.....
  znam da je lakše raditi s već gotovim materijalom ali zar nije jednako tako izazov pronalaziti jeftinija i interesantnija rješenja.....
  oduševilo me kako si se sjetila iskoristiti običnu tjesteninu za juhu.....

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala Mare!!! Ti si moj prvi čitalac na ovom blogu koji je ostavio komentar! URA!! Nadam se da ćeš to redovno i ubuduće raditi, sve kritike i sugestije su dobrodošle!!
  Uh, testenina je zakon, čekaj samo da vidiš šta sam još iskopala u kuhinjskom ormariću... :-D

  ОдговориИзбриши
 3. Wow, album ti izgleda fantasticno, ali kad sam vidjela koliko truda, maste, vjestine si ulozila u to, ja odmah odustajem od pokusaja...ali cu zato rado gledati tvoje umjetnicko djelo u stvaranju,svaka cast, bravo:)

  ОдговориИзбриши